Rețete fără gluten clatite-pufoase:


Clătitele pufoase din făină de migdale sunt o alternativă delicioasă și sănătoasă la clătitele tradiționale. Acestea sunt ușor de preparat și au o textură moale și aerată, datorită combinației de ingrediente folosite. Iată o descriere detaliată:

Ingrediente

 • Făină de migdale: Aceasta este ingredientul principal, oferind clătitelor o aromă subtilă de nuci și o textură ușor granuloasă, dar foarte plăcută.
 • Ouă: Acestea ajută la legarea ingredientelor și contribuie la pufosenia clătitelor.
 • Laptele (sau lapte de migdale pentru o versiune fără lactate): Adaugă umiditate și ajută la obținerea consistenței dorite a aluatului.
 • Praf de copt: Ajută clătitele să crească și să devină pufoase.
 • Sare: Un praf de sare pentru a intensifica aromele.
 • Vanilie (opțional): Pentru un plus de aromă dulce și parfumată.
 • Îndulcitor (opțional): Puteți adăuga miere, sirop de arțar sau orice alt îndulcitor preferat.

Preparare

 1. Amestecarea ingredientelor uscate: Într-un bol, combinați făina de migdale, praful de copt și sarea.
 2. Ingrediente lichide: Într-un alt bol, bateți ouăle și adăugați laptele și vanilia (dacă folosiți). Dacă folosiți un îndulcitor lichid, adăugați-l și pe acesta.
 3. Combinarea: Turnați amestecul de ingrediente lichide peste cele uscate și amestecați până când obțineți un aluat omogen. Dacă aluatul este prea gros, adăugați puțin mai mult lapte până ajungeți la consistența dorită.
 4. Gătirea clătitelor: Încălziți o tigaie antiaderentă pe foc mediu și ungeți-o ușor cu ulei sau unt. Turnați porții de aluat în tigaie și gătiți până când apar bule la suprafața clătitei, apoi întoarceți-o și mai gătiți câteva minute până devine aurie și bine coaptă.

Servire

Clătitele din făină de migdale sunt delicioase servite cu diverse toppinguri, precum fructe proaspete, iaurt, miere, sirop de arțar sau unt de migdale. Acestea sunt perfecte pentru un mic dejun sănătos și sățios sau ca o gustare dulce în orice moment al zilei.

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt folosiți împreună în rețetele de patiserie din mai multe motive:

 1. Creste volumul: Bicarbonatul de sodiu, atunci când este activat de o substanță acidă precum laptele, iaurtul, sucul de lămâie sau oțetul, eliberează dioxid de carbon. Acest gaz ajută la creșterea aluatului sau a compoziției, ceea ce duce la un produs de patiserie mai pufos și mai aerat.

 2. Acțiune rapidă: Bicarbonatul de sodiu funcționează imediat ce este activat de o substanță acidă, ceea ce este util în rețetele care nu necesită coacere prelungită. El începe să producă dioxid de carbon imediat ce este combinat cu ingredientele lichide și încălzite ale rețetei.

 3. Praful de copt adaugă puterea de ridicare: Praful de copt este o combinație de bicarbonat de sodiu și un acid, de obicei cremor tartar sau tartrat de potasiu. Aceasta oferă o dublă acțiune de creștere a aluatului, ceea ce asigură un rezultat uniform și bine crescut al produsului finit.

Împreună, aceste ingrediente ajută la obținerea unei texturi bune și la creșterea corespunzătoare a produsului de patiserie.